Input your search keywords and press Enter.

The Big Long in Bitcoin (μέρος β’): Τα fundamentals δείχνουν bull market

Σήμερα θα εξετάσουμε μία διαφορετική προσέγγιση για το bitcoin. Έπειτα από μία σύντομη έρευνα θα επιχειρήσουμε να διατυπώσουμε, στο βαθμό που είναι δυνατό, μία θεμελιώδη ανάλυση (fundamental analysis) στο ψηφιακό νόμισμα.

Δυστυχώς, το να διατυπωθεί μια θεμελειώδης ανάλυση από μεμονωμένους traders και μικροεπενδυτές, δηλαδή την πλεοψηφία των ανθρώπων που απαρτίζουν μία αγορά, είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο. Για παράδειγμα, για να διατυπώσει κάποιος μια τέτοια ανάλυση για μία μετοχή, απαιτείται να έχει σημαντικούς πόρους σε κεφάλαια και σε ανθρώπινο δυναμικό ώστε να μαζέψει τις κατάλληλες πληροφορίες-δεδομένα και να τα επεξεργαστεί ώστε να φτάσει σε μία σωστή αποτίμηση της μετοχής. Γι’αυτό η συγκεκριμένη ανάλυση γίνεται συνήθως μόνο από μεγάλα hedge funds, τράπεζες και χρηματιστηριακές-επενδυτικές εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση οι πληροφορίες που μαζέυουν αυτοί οι οργανισμοί δεν θα φτάσουν ποτέ στο ευρύ κοινό πριν αποτυπωθούν στην τιμή.

Η αμέσως επόμενη επιλογή για έναν αναλυτή που θέλει να εμπλακεί στις αγορές είναι η τεχνική ανάλυση, η οποία έχει σαφώς πολύ μικρότερη ακρίβεια και ποσοστό επιτυχίας από την θεμελιώδη ανάλυση.

Θεμελιώδης ανάλυση στο Bitcoin

Ευτυχώς, στη περίπτωση του Βitcoin, η θεμελιώδης ανάλυση δεν έχει τόσο μεγάλη βαρύτητα καθώς αναφερόμαστε σε έναν open source κώδικα. Τα περισσότερα (αν όχι όλα) θεμελιώδη στοιχεία του Bitcoin είναι γνωστά και οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή γίνει στο μέλλον θα είναι και αυτή άμεσα γνωστή. Για παράδειγμα, κανείς δεν ξέρει πόσες μετοχές θα εκδώσει στο μέλλον μία εταιρεία (εκτός από τα υψηλόβαθμα στελέχη) ή πόσα δολλάρια θα τυπώσει η Αμερική υποβαθμίζοντας την αξία των παλαιότερων μετοχών και δολαρίων. Όσον αφορά το Bitcoin, όλοι γνωρίζουν πόσα bitcoin υπάρχουν σε κυκλοφορία και πόσα θα υπάρχουν ανά πάσα στιγμή.

Όπως αναφέρθηκε, όλα τα θεμελιώδη στοιχεία για το bitcoin είναι γνωστά, έτσι μπορεί ο καθένας να τα βρει κάνοντας μία σύντομη έρευνα. Επομένως, η θεμελιώδης ανάλυση που θα επιχειρήσουμε είναι αρκετά αμφιλεγόμενη, όμως θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια σύγκριση αυτών των στοιχείων σε σχέση με την εικόνα τους κατά το τέλος του 2017 όταν το Βitcoin έφτασε τις 20000$.

1. Ενεργές διευθύνσεις (με μή μηδενικό υπόλοιπο)

Οι ενεργές διευθύνσεις που διαθέτουν bitcoin βρίσκονται σε νέα υψηλά, ακόμα και μετά τη φούσκα του 2017. Αυτό αποτελεί σημαντικό δείγμα της εξέλιξης του δικτύου, καθώς δείχνει τη αυξανόμενη τάση των ανθρώπων να το χρησιμοποιούν και να το κρατούν στα πορτοφόλια τους.

2. Το hashrate σε μακροχρόνια ανοδική τάση

Με απλούς όρους, το hashrate μπορεί να οριστεί ως η ταχύτητα με την οποία λειτουργεί ένας υπολογιστής εξόρυξης bitcoin και αποτελεί ένα πολύ βασικό δείκτη για την ανάπτυξη του δικτύου. Η εξόρυξη περιλαμβάνει την εύρεση μπλοκ μέσω πολύπλοκων υπολογισμών. Τα μπλοκ, φανταστείτε τα σαν μαθηματικά παζλ. Ο υπολογιστής πρέπει να κάνει χιλιάδες ή και εκατομμύρια εικασίες το δευτερόλεπτο για να βρει τις σωστές απαντήσεις και να λύσει το κάθε μπλοκ.

Το συνολικό hashrate του Βitcoin είναι ένα μέτρο για το πόσες φορές το δίκτυο προσπαθεί να λύσει αυτό το παζλ κάθε δευτερόλεπτο. Με απλά λόγια, είναι ένας καλός δείκτης ‘της υγείας’ του Bitcoin. Είναι προτιμότερο ένα υψηλό ποσοστό hashrate διότι ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι το δίκτυο είναι πιο ασφαλές από κακόβουλες επιθέσεις.

Όπως βλέπουμε στο παραπάνω διάγραμμα, το hashrate είναι σταθερά σε ανοδική τάση. Στο τέλος του 2017 (με την τιμή του Βitcoin στις 20000$) το συνολικό hashrate του δικτύου ήταν λίγο μικρότερο από 20 εκατομμύρια TH/s. Όπως βλέπουμε από το διάγραμμα, σήμερα αυτός ο αριθμός έχει φτάσει τα 113 εκατομμύρια TH/s, αριθμός σχεδόν 6 φορές μεγαλύτερος συγκριτικά με 2 χρόνια πριν. Συμπεραίνουμε, λοιπόν, οτι το δίκτυο του Βitcoin σήμερα είναι πολύ πιο ασφαλές.

3. Bitcoin hashrate συγκριτικά με τα altcoins

Αξίζει να δούμε μία σύγκριση μεταξύ των hashrate των altcoins και του Bitcoin για να κατανοήσουμε ότι στην πραγματικότητα δεν υφίσταται σύγκριση σχετικά με το ποιό δίκτυο είναι το ασφαλέστερο.

Όπως βλέπουμε στο διάγραμμα, τα hashrate των δύο κλώνων του Bitcoin (Bitcoin cash+bsv) δεν είναι καν ορατά στο διάγραμμα. To Βitcoin hashrate είναι περίπου 113 εκατομμύρια ΤΗ/s όταν το Bch έχει 2.8 εκατομμύρια ΤΗ/s και το Bsv 1.7εκατομμύρια ΤΗ/s. To ίδιο ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα altcoins.

4. Mining Decentralization

Αρκετά αμφιλεγόμενο είναι το θέμα της αποκέντρωσης των miners. Το πιο ανησυχητικό σενάριο είναι να συγκεντρώσει μια ομάδα από miners ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του συνολικού hashrate του δικτύου. Σε περίπτωση που αυτό το σενάριο πραγματοποιηθεί, η ομάδα αυτή θα έχει την δυνατότητα να κάνει κακόβουλες επιθέσεις στο δίκτυο (αν και κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρό και πιθανότατα μη κερδοφόρο).

Αυτό το σενάριο όμως δεν είναι καθόλου πιθανό να συμβεί. Όπως βλέπουμε στη φωτογραφία, το mining είναι αρκετά αποκεντρωμένο, καθώς έχουμε συνολικά 11 mining pools που κάνουν εξόρυξη του ψηφιακού νομίσματος και κανένα από αυτά δε συγκεντρώνει παραπάνω από το 15-20% του συνολικού hashrate.

5. Οι εξοπλισμοί των miners γίνονται ανάρπαστοι

Εάν ρίξει κανείς μια ματιά στην αγορά του εξοπλισμού των miners θα διαπιστώσει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να προμηθευτεί υπολογιστές για miners απευθείας από τους μεγάλους κατασκευαστές όπως το Bitmain και το Ιnnosilicon. Παρακολουθώντας το site του Bitmain για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρατηρούμε ότι οι ASIC miners βρίσκονται σε μόνιμο sold out ενώ sold out έγιναν και οι προπαραγγελίες που πρόσφεραν με παράδοση 6 μήνες μετά!!!

Έίναι φανερό ότι υπάρχουν ομάδες επενδυτών στο mining οι οποίοι επενδύουν τεράστια κεφάλαια στον εξοπλισμό ‘σκουπίζοντας’ όλη την διαθέσιμη προσφορά. Αυτή η τάση, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι εξαιρετικά σημαντική και δείχνει ότι πιθανότατα θα δούμε πολύ υψηλότερες τιμές του Bitcoin στο μέλλον.

6. To Lightning Network μεγαλώνει

Το Lightning Network είναι ένα πρωτόκολλο πληρωμής «επιπέδου 2» που λειτουργεί πάνω από το blockchain του bitcoin. Εάν ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα επιτρέπει τις γρήγορες συναλλαγές μεταξύ των συμμετεχόντων και συνεπώς θα κάνει άμεσες όλες τις μικροπληρωμές, που δεν μπορούν να γίνουν με ευκολία σύμφωνα με το βασικό πρωτόκολλο του Bitcoin σήμερα.

Όπως φαίνεται το Lightning Network αναπτύσσεται σταθερά από το 2018.
Ουσιαστικός στόχος του είναι να λύσει το πρόβλημα του όγκου και της αμεσότητας των συναλλαγών που δεν μπορεί να διαχειριστεί το bitcoin σήμερα. (Για παράδειγμα η Visa μπορεί να πραγματοποιεί 25000 συναλλαγές το δευτερόλεπτο ενώ το bitcoin μόλις 7).

7. HODL Wave (μακροχρόνιοι κάτοχοι Bitcoin)

Τα δεδομένα του HODL Wave ομαδοποιούν κάθε Bitcoin ανά ηλικία, από την στιγμή που μεταφέρθηκε για τελευταία από ένα πορτοφόλι σε ένα άλλο. Στο παρακάτω παράδειγμα εξετάζουμε το ποσοστό όλων των Βitcoin που δεν έχουν μετακινηθεί για τουλάχιστον 1 έτος.

Η εξέταση αυτής της συγκεκριμένης «ηλικίας» είναι χρήσιμη, καθώς ορισμένες κινήσεις αυτής της ομάδας των μακροχρόνιων επενδυτών συμπίπτουν με τα υψηλά και χαμηλά του κύκλου της αγοράς του Bitcoin. Όπως βλέπουμε το ποσοστό αυτής της ομάδας έχει ανέβει ξανά στο 60%+. Την προηγούμενη φορά που είχαμε τέτοιο νούμερο ήταν το 2016 με την τιμή του Bitcoin στα 400-500$ λίγο πριν ξεκινήσει η μεγάλη bull market.

Μαζεύοντας και εξετάζοντας όλα τα παραπάνω δεδομένα, η τελική ερώτηση που προκύπτει είναι σε ποιό βαθμό όλα αυτά έχουν επηρεάσει την τιμή. Σίγουρα το δίκτυο δείχνει να αναπτύσεται σταθερά και βρίσκεται σε πολύ πιο ‘στέρεα θεμέλια’ σε σχέση με το 2017. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι είμαστε μακριά από τη στιγμή που η αγορά θα εκτιμήσει όλα τα παραπάνω δεδομένα. Ειδικά τώρα, που βρισκόμαστε σε μία περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία και με τη συσχέτιση του Bitcoin με τον S&P500 είναι ιδιαίτερα ισχυρή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *