Input your search keywords and press Enter.

The Big Long in Bitcoin: Η μεγάλη συσσώρευση

Μετά από αρκετούς μήνες αποχής από το blog, επανερχόμαστε στην τεχνική ανάλυση του bitcoin. Το παρόν άρθρο, αποτελεί το πρώτο από μια σειρά άρθρων, που εξετάζουν την αγορά από διαφορετικές πλευρές. Σήμερα θα αναλύσουμε την τεχνική εικόνα.

Πάμε να δούμε τις πιο σημαντικές κινήσεις τα τελευταία 2 χρόνια. (Μπορείτε να δείτε στο διάγραμμα τις ανοδικές κινήσεις με πράσινο φόντο και τις καθοδικές με κόκκινο.)

1.Άνοδος +1000%: Από τα 1800$ στις 20000$ στην εκρηκτική bull market του 2017. Το bitcoin σημείωσε εκπληκτικά κέρδη μέσα σε διάστημα μόλις 5 μηνών ξεπερνώντας και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.
2. Πτώση -84%: Μετά την φούσκα του 2017 ακολούθησε μια μακρά περίοδος καθοδικής πορείας που έφερε το ψηφιακό νόμισμα μέχρι το επίπεδο των 3800$. Όπως συνηθίζεται σε τέτοια φαινόμενα υπεραγορασμένων asset, η τιμή κατέρρευσε καθώς η ζήτηση ήταν αδύνατο να διατηρηθεί σε τόσο υψηλά επίπεδα.
3. Άνοδος +338%: Από τα 3800$ στις 13700$. (Βασικός λόγος αυτής της ανόδου ήταν η ύπαρξη του Plus token ponzi scheme.)
4. Πτώση -66%: Από τις 13700$ στις 4000$. (Μετά το τέλος του Plus token και στην συνέχεια λόγο του πανικού που έφερε ο κορονοϊός στις αγορές η τιμή πέφτει μέχρι και τις 4000$.)
5. Άνοδος +164%: Από τις 4000$ μέχρι τα 10500$ και την μακροχρόνια γραμμή αντίστασης.

Παρατηρώντας το εβδομαδιαίο διάγραμμα και μετά από όλες αυτές τις μεταβολές της τιμής, γίνεται ξεκάθαρο ένα συγκεκριμένο μοτίβο που ακολουθεί η αγορά. Σταδιακά οι κινήσεις γίνονται μικρότερες ποσοστιαία. Έχουμε δηλαδή διαδοχικά χαμηλότερα υψηλά και υψηλότερα χαμηλά (low highs, higher lows). Αυτό το φαινόμενο στην τεχνική ανάλυση ονομάζεται συσσώρευση και έχει ώς χαρακτηριστικό την μείωση της μεταβλητότητας για εκτεταμένη χρονική περίοδο. Στην περίπτωση του bitcoin είναι ακόμα πιο ξεκάθαρο καθώς έχουμε ένα κλάσσικο σχηματισμό συσσώρευσης, ένα συμμετρικό τρίγωνο. (symmetrical triangle pattern).

Οι συγκεκριμένοι σχηματισμοί τείνουν να »σπάνε» με μία πολύ ισχυρή κίνηση στο τέλος (είτε ανοδική είτε καθοδική). Στατιστικά οι πιθανότητες για ανοδικό breakout είναι περίπου 63% όταν η κίνηση που έχει προηγηθεί πρίν το σχηματισμό του τριγώνου είναι ανοδική.

Για περισσότερα στοιχεία σχετικά με αυτούς τους σχημαστισμούς μπορείτε να δείτε στο άρθρο μου στο tradingview.

Παραδείγματα σχηματισμών συσσώρευσης

Bitcoin

1: Καθοδικό τρίγωνο στο bitcoin, με breakout στις 6000$ και την τιμή να υποχωρεί 50% συνολικά.
2: Ανοδικό τρίγωνο με breakout στις 4000$ και την τιμή να φτάνει στις 13700$ για μια κίνηση +230%.
3: Καθοδικό τρίγωνο στο bitcoin, με breakout στις 9300$ και την τιμή να υποχωρεί 30%.

4: Ανοδικό τρίγωνο στις αρχές του 2016 πριν την μεγάλη bull market με breakout στα 482$ και κίνηση μεγαλύτερη απο 60%. Έτσι ξεκίνησε τεχνικά η μεγαλύτερη bull market στην ιστορία του bitcoin. Με την διάσπαση ενός σχηματισμού συσσώρευσης.

Ethereum

Ανοδικό τρίγωνο στο Ethereum με breakout στα 400$ και την τιμή να φτάνει μέχρι και τα 1500$ για μια συνολική κίνηση μεγαλύτερη από +300%.

Συμπεράσματα και εκτιμήσεις

Εξετάζοντας μόνο την τεχνική εικόνα, ο τριγωνικός σχηματισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος (σε μέγεθος και χρονική διάρκεια) που έχει παρατηρηθεί ποτέ τόσο ξεκάθαρα σε αυτό το asset. Αξίζει να τονίσω ότι στην τεχνική ανάλυση βαρύτητα δεν έχει μόνο ο άξονας της τιμής αλλά και ο άξονας του χρόνου, στοιχείο που χάνουν πολλοί traders.

Ένας τέτοιος σχηματισμός λοιπόν σε εβδομαδιαίο διάγραμμα είναι εξαιρετικά σπάνιος καθώς μπορεί να περάσουν 5-10 χρόνια μέχρι να δούμε ξανά κάτι αντίστοιχο (ήδη χρειάστηκε 10 χρόνια για να δούμε κάτι τέτοιο στο bitcoin).

Το μέγεθος και η διάρκεια του είναι τόσο εκτεταμένα που ανεβάζουν πάρα πολύ τις πιθανότητες για μια τεράστια κίνηση όταν συμβεί το breakout. Σχετικά με την κατεύθυνση του breakout, πιθανότητες για ένα ανοδικό breakout είναι ιδιαίτερα υψηλές τόσο τεχνικά όσο και στο κομμάτι των fundamental τα οποία θα εξεταστούν στο επόμενο άρθρο. Σε αυτή την περίπτωση ο στόχος του σχηματισμού τεχνικά είναι περίπου στα 26000$. Φύσικα τόσο μακροχρόνιες προβλέψεις χρειάζονται πολλούς μήνες ή ίσως και χρόνια για να επαληθευτούν και επίσης σημαντικό ρόλο θα παίξει και η ευρύτερη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. Μια πιθανή παγκόσμια ύφεση σίγουρα θα επηρεάσει αρνητικά (τουλάχιστον στα αρχικά της στάδια) και την αγορά του bitcoin.

Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο καθώς η αγορά είναι απρόβλεπτη. Το κλειδί είναι πάντα η διαχείριση ρίσκου. Με την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω, για όσους δεν το γνωρίζουν από τα παλιότερα άρθρα, στόχος του συγκεκριμένου blog είναι η τεχνική ανάλυση της αγοράς του bitcoin και altcoins με τελικό σκοπό να βοηθήσει τον αναγνώστη στο σχηματισμό της δικής του άποψης για την αγορά. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται η ανάλυση αυτή για επενδυτικούς σκοπούς από μη πιστοποιημένους επενδυτές και traders.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *