Input your search keywords and press Enter.

Πιθανό bull trap στην αγορά του bitcoin!

Στην τελευταία τεχνική μας ανάλυση εξετάσαμε την αγορά του bitcoin με εφτά διαφορετικά τεχνικά εργαλεία. Απο τότε, το ψηφιακό νόμισμα σημείωσε μεγάλη άνοδο της τάξης του 50% καθώς έσπασε την αντίσταση των 4200$ φτάνοντας μέχρι το επίπεδο των 5400$. Αρκετά από τα τεχνικά μέσα που χρησιμοποιήσαμε την τελευταία φορά έχουν δείξει θετικά στοιχεία για την αγορά. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι (1)η διάσπαση της μακροχρόνιας καθοδικής γραμμής τάσης και (2)η διάσπαση των Stop and Reverse points (SAR).

Παρόλα αυτά η γενικότερη εικόνα της αγοράς παραμένει αρνητική προς το παρόν. Δυστυχώς στο trading τίποτα δεν είναι σίγουρο 100% , μπορούμε όμως μέσω της τεχνικής ανάλυσης να κάνουμε μια εκτίμηση για το πιο πιθανό σενάριο. Έτσι λοιπόν στην συγκεκριμένη κατάσταση αν και κάποια τεχνικά στοιχεία είναι θετικά, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η καθοδική κίνηση δεν έχει φτάσει στο τέλος της.

1) Χαμήλο selling volume στο χαμηλό των 3122$ – Αδύναμη ανοδική αντίδραση

Συγκρίνοντας το χαμηλό της τωρινής καθοδικής κίνησης στα 3122$ με το απόλυτο χαμηλό της προηγούμενης bear market παρατηρεί κανείς σημαντικές διαφορές. Γενικότερα κατά την διάρκεια μακροχρόνιων καθοδικών κινήσεων μια αγορά πιάνει την χαμηλότερη τιμή της συνήθως μέσα σε ένα περιβάλλον απόγνωσης και φόβου για τους επενδυτές. Η πλεοψηφία αυτών, πουλάει όσο πιο γρήγορα μπορεί το asset με αποτέλεσμα το selling volume να είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Ταυτόχρονα όταν δεν υπάρχει κανένας πλεον να πουλήσει είναι λογικό να έχουμε μια απότομη ανοδική αντίδραση της αγοράς σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στην καθοδική αγορά του bitcoin το 2014-2015 το απόλυτο χαμηλό ήρθε στις 12 Ιανουαρίου 2015 σε τιμή 152$ με selling volume 350.000 bitcoin. Αυτό σημαίνει ότι την συγκεκριμένη εβδομάδα πουλήθηκαν 350.000 bitcoin στην ανοιχτή αγορά, αυξάνοντας κατακόρυφα την προσφορά bitcoin και συνεπώς η τιμή κατρακύλησε μέχρι τα 152$. Την ίδια εβδομάδα όμως η αγορά σημείωσε ανάκαμψη 38% καθώς από τα 152$ η αγορά έκλεισε στα 211$!

Στην τωρινή καθοδική κίνηση, το selling volume στο χαμηλό των 3122$ δεν ξεπέρασε τα 154.000 bitcoin και δεν παρατηρήθηκε καμία απότομη ανάκαμψη της τιμής. Η άνοδος στα 5400$ έγινε αργά και σταθερά. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό όμως σίγουρα δεν μοιάζει με μια καθοδική αγορά που φτάνει στο τέλος της.

2) Return to the Mean line

H συγκεκρίμενη γραμμή σε ελέυθερη μετάφραση αναφέρεται ως ‘επιστροφή στην πραγματικότητά’. Ουσιαστικά πρόκειται για μια μέση τιμή αναφοράς για την αγορά. Συνήθως η τιμή τείνει να τεστάρει αυτή την μέση τιμή κατα την διάρκεια κάποιου κύκλου.

Στην περίπτωση του bitcoin, βλέπουμε ότι κατά την καθοδική αγορά του 2015 η τιμή ‘έπιασε’ το απόλυτο χαμηλό των 152$ ακριβώς πάνω σ’αυτή τη μέση τιμή αναφοράς. Στην σημερινή αγορά είμαστε ακόμα πολύ μακριά από την συγκεκριμένη γραμμή η οποία βρισκεται περίπου στα 1500-1600$.

3) Network Value to Transactions Ratio (NVT)

Ο δείκτης NVT είναι παρόμοιος με τον δείκτη PE που χρησιμοποιείται στις χρηματιστηριακές αγορές.

Όταν το NVT του Bitcoin είναι υψηλό, υποδηλώνει ότι η αποτίμηση του δικτύου ξεπερνά την πραγματική αξία που μεταδίδεται στο δίκτυό ως συναλλαγές. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το δίκτυο είναι σε υψηλή ανάπτυξη και οι επενδυτές το αποτιμούν ως επένδυση υψηλής απόδοσης ή αλλίως όταν η τιμή είναι σε μια μη βιώσιμη φούσκα.

Στην σημερινή αγορά το NVT ratio μας δείχνει ότι το bitcoin είναι υπεραγορασμένο, άρα πάνω απο την πραγματική του αξία

Συμπεράσματα και πιθανά σενάρια

Όπως είπαμε και παραπάνω, στις αγορές τίποτα δεν είναι 100% σίγουρο. Όμως μπορόυμε να εκτιμήσουμε τα πιθανότερα σενάρια μέσω της τεχνικής ανάλυσης. Αυτή την στιγμή το πιθανότερο σενάριο είναι να βρισκόμαστε σε μια παγίδα για τους αγοραστές του bitcoin (μετά την άνοδο της τιμής πάνω από τις 5000$) με το απόλυτο χαμηλό να μην έχει συμβεί ακόμα.

ΣΕΝΑΡΙΟ 1
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΧΑΜΗΛΟ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΑ 3122$, ΠΑΜΕ ΣΕ ΝΕΑ ΥΨΗΛΑ ΣΥΝΤΟΜΑ–> (1%)

ΣΕΝΑΡΙΟ 2
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΧΑΜΗΛΟ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΑ 3122$, ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΛΑΓΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΕΣΤ ΤΗΣ ΚΑΘΟΔΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΤΑΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ 3500-4000$ –> (29%)

ΣΕΝΑΡΙΟ 3
θΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟ BITCOIN ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 3000$ ΜΕ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΗ ΧΑΜΗΛΗ ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΞΥ 1500-2500$ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΛΑΓΙΑ ΚΙΝΗΣΗ –> (60%)

ΣΕΝΑΡΙΟ 4
ΤΟ BITCOIN ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 1000$ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΛΑΓΙΑ ΚΙΝΗΣΗ –> (10%)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *