Ο Alex Beath, αναλυτής φυσικών και συνταξιοδοτικών ταμείων με έδρα το Τορόντο, είναι σκεπτικός για το Bitcoin, αλλά βλέπει έναν χρήσιμο σκοπό για το κρυπτονόμισμα: Μπορεί να εντοπίσει όταν κάποιος δημιουργεί έναν λειτουργικό κβαντικό υπολογιστή.
«Την στιγμή που κάποιος άνθρωπος δημιουργήσει έναν βιώσιμο κβαντικό υπολογιστή, τα NP- μαθηματικά προβλήματα στην καρδιά της τεχνολογίας εξόρυξης του Bitcoin γίνονται άμεσα επιλύσιμα» σημειώνει ο Beath. Με άλλα λόγια, μια απάντηση στην ερώτηση ¨ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνατε με έναν κβαντικό υπολογιστή;¨ είναι ¨Εξόρυξη όλων των Bitcoin που απομένουν άμεσα!¨. Μέχρι να συμβεί αυτό, κανείς δεν έχει έναν κβαντικό υπολογιστή.
Η παρατήρηση του Beath, την οποία έκανε ως απάντηση σε ερώτημα του Fortune σχετικά με την ασφάλεια του bitcoin, είναι διασκεδαστική. Αλλά υπογραμμίζει επίσης ένα σοβαρό πρόβλημα: Η νέα εποχή της πληροφορικής και των Η/Υ αναπτύσσεται γρήγορα και όταν φτάσει, το σύστημα που δημιούργησε όλα τα κρυπτονομίσματα θα καταρρεύσει.
Αυτή η απειλή για Bitcoin και άλλα συστήματα κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιούν την ίδια υποκείμενη τεχνική κρυπτογράφησης (μια τεχνική που πιθανόν να καταρρεύσει μπροστά σε μια κβαντική επίθεση) δεν είναι νέα. Πράγματι, είχε προβλεφθεί πριν από δεκαετίες, και ο ιδρυτής της Ethereum (και πρώην δημοσιογράφος) Vitalik Buterin έγραψε για το πώς θα το υπερασπιστεί το 2013.
Η σημερινή διαφορά, ωστόσο, είναι ότι εταιρείες όπως η Microsoft, η Google και η IBM πραγματοποιούν γρήγορες ανακαλύψεις που θα μπορούσαν να καταστήσουν την κβαντική πληροφορική βιώσιμη σε λιγότερο από 10 χρόνια.
Αυτή τη στιγμή, οι μηχανικοί αναζητούν τον τρόπο να αναπτύξουν αρκετά «qubits» (μια κβαντική έκδοση του συστήματος δυαδικών δυαδικών ψηφίων που χρησιμοποιείται σε παραδοσιακούς υπολογιστές που επιτρέπει σε μια μονάδα να είναι 0 και 1 ταυτόχρονα) με σταθερό τρόπο.
Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Louis Parks του SecureRF, ο οποίος αναπτύσσει κβαντικά ανθεκτικά συστήματα ασφαλείας, ο αριθμός qubits σε ένα μηχάνημα έχει αυξηθεί πρόσφατα από 16 σε 50. Αυτό απέχει πολύ από τα 4.000 έως 10.000 που θα χρειαζόταν πιθανώς να σπάσει την κρυπτογράφηση του Bitcoin , σε αυτό το σημείο, ο Parks λέει ότι ο κβαντικός υπολογισμός βρίσκεται τώρα σε φάση παρόμοιο με εκείνο που οι αδελφοί Wright άρχισαν να δείχνουν ότι τα αεροπλάνα ήταν βιώσιμα!
Με άλλα λόγια, δεν είναι πολύ νωρίς για τους »hodlers» κρυπτονομισμάτων να ανησυχούν για την ασφάλεια των ψηφιακών asset τους. Τα καλά νέα είναι ότι τόσο ο Beath όσο και ο Buterin πιστεύουν ότι θα είναι δυνατό να τροποποιηθούν τα ψηφιακά πορτοφόλια για να υπερασπιστούν τις κβαντικές επιθέσεις, αλλά το να τροποποιήσουν και την διαδικασία του mining θα είναι μια πολύ μεγαλύτερη πρόκληση.
Το μεγαλύτερο ζήτημα σε όλα αυτά, ωστόσο, είναι ότι η μελλοντική ευπάθεια του Bitcoin είναι απλώς ένα μικρό παράδειγμα του τι θα αντιμετωπίσει ολόκληρος ο κόσμος όταν φθάσει η κβαντική πληροφορική. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ίδιες ευπάθειες υπάρχουν στα ηλεκτρονικά συστήματα τραπεζικών συναλλαγών και αγορών και σε πολλούς υπολογιστές γύρω μας.