Input your search keywords and press Enter.

Τελικά ποιά είναι μια ρεαλιστική τιμή για το Bitcoin (Μέρος Α’) ?

Πολλά έχουν ακουστεί τους τελευταίους μήνες σχετικά με την τιμή του bitcoin και την γενικότερη κεφαλαιοποίηση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων. Γενικά η άποψη που επικρατεί είναι οτι τα κρυπτονομίσματα είναι σε μια φούσκα παρόμοια με την φούσκα της τεχνολογιάς (dot-com bubble) στα τέλη της δεκαετίας του 90′. Είναι γεγονός οτι η αύξηση των τιμών του bitcoin είναι εκθετική και έχει πάρα πολλά από τα χαρακτηριστικά μίας φούσκας. Παρόλαυτα θα πρέπει να τονίσουμε κάποια στοιχεία τα οποία δέν συμφωνούν με αυτόν τον όρο.

Συγκρίνοντας την κεφαλαιοποίηση σε σχέση με την dot-com bubble
Kατά τη διάρκεια της γνωστής τεχνολογικής φούσκας, όπου οι τιμές των μετοχών των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του internet εκτοξεύθηκαν, η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών ήταν πολλά τρισεκατομμύρια. Στον αντίποδα, η κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων είναι μόλις πάνω από μισό τρισεκατομμύριο.

Ακούγωντας τον κόσμο
Μπορεί γενικότερα ο περισσότερος κόσμος να έχει ακούσει για το Bitcoin και τα μεγάλα cryptocurrencies αλλά η πλειοψηφία δεν έχει ακόμα αγοράσει και δεν τα χρησιμοποιεί. Συγκεκριμένα σε έρευνα του Blockchain Capital σε δυο χιλιάδες Αμερικάνους (18 εως 34 ετών) κατέληξε ότι μόνο το 5% έχουν αγοράσει κάποιο cryptocurrency. Δηλαδή με άλλα λόγια, αν και το τελευταίο τρίμηνο υπάρχει πολύ δημοσιότητα γύρω απο την συγκεκριμένη αγορά, απέχουμε πολύ απο το σημείο που όλος ο κόσμος συζητάει, αγοράζει και δανείζεται για να πάρει cryptos. Θυμάται κανείς τις χρυσές εποχές του ελληνικού χρηματιστηρίου, όπου όποιος μίλαγε ελληνικά είχε και κάποιες μετοχές; Ευτυχώς απέχουμε πολύ από το σημείο όπου θα έρθει ο παππούς μου να μου ζητήσει να του αγοράσω Bitcoin!

Τελικά πόσο περίπου μπορεί να είναι μία δίκαιη τιμή για το Bitcoin?
Αυτό αποτελεί και το πιο δύσκολο ερώτημα και προσδίδει την τεράστια μεταβλητότητα στην συγκεκριμένη αγορά. Πώς μπορείς να αποτιμήσεις κάτι το οποίο δεν έχει φυσική υπόσταση με αμφιλεγόμενες ιδιότητες και χρήσεις;

Ας ξεκινήσουμε με ένα δεδομένο που ο περισσότερος κόσμος αδυνατεί να καταλάβει. Οποιαδήποτε σύγκριση του συγκεκριμένου asset με άλλες αγορές όπως μετοχές, ισοτιμίες, commodities (χρυσός, ασήμι, πετρέλαιο κλπ) είναι εντελώς άτοπη. Είναι το κλασσικό παράδειγμα που μαθαίνουμε στο σχολείο, δεν γίνεται να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια. Αν και διαθέτει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τις παραπάνω αγορές, διαθέτει εξίσου χαρακτηριστικά τα οποία αποκλείουν κάθε σύγκριση με αυτές:

1) Το Bitcoin, στην παρούσα μορφή δεν είναι ισοτιμία όσο και αν το παρουσιάζουν κάποιοι έτσι. Μια ισοτιμιά χρειάζεται κυρίως σταθερότητα και ευρεία αποδοχή απο το κοινό, αλλιώς αποτυγχάνει (όπως πχ το μπολιβαρ της Βενεζουέλας, λόγω του τεράστιου πληθωρισμού δεν έχει σταθερότητα και ως συνέπεια ο κόσμος δεν το αποδέχεται). Το Bitcoin δεν διαθέτει κανένα από τα δύο αυτά στοιχεία αυτή την στιγμή και έιναι απολύτως λογικό. Η αγορά του είναι νέα και τελείως ανώριμη. Ποιός θα πάει να πληρώσει με Bitcoin όταν σε ένα μήνα μπορεί να αξίζει το διπλάσιο; Ακόμα και εαν το θέλει δεν μπορεί διότι ελάχιστες επιχειρήσεις το δέχονται προς το παρόν.

2) To Bitcoin, δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία μετοχή για δύο πολύ βασικούς λόγους. Πρώτον, πίσω από κάθε μετοχή βρίσκεται μια εταιρεία δηλαδή μία κεντρική αρχή οι οποία λαμβάνει τις αποφάσεις. Είναι δηλαδή centralized, καθώς υπάρχει ένα σημείο από το οποίο ξεκινούν όλα και συνήθως αυτό το σημείο (η ηγεσία της εταιρείας) θα είναι και ο λόγος της επιτυχίας ή της αποτυχίας. Το Bitcoin από την άλλη είναι decentralized, δηλαδή δεν βασίζεται σε καμία κεντρική αρχή, παρά μόνο στον κόσμο που το χρησιμοποιεί και αποφασίζει για την τιμή του. Όπως δηλαδή πρέπει να γίνεται σε κάθε ελεύθερη αγορά (όχι δεν υπάρχουν πολλές ελεύθερες αγορές πλέον).

Δέυτερον, κάθε μετοχή-εταιρεία βασίζεται πάνω στην επιτυχία του προιόντος της. Είτε αυτό λέγεται καλαμάκια για τον φραπέ, είτε λέγεται netflix και amazon, ο στόχος είναι πάντα ο ίδιος. Το κέρδος. Αυτό είναι που θα καθορίσει σε τελική ανάλυση την τιμή μίας μετοχής. Το Bitcoin από την άλλη δεν είναι ένα προϊόν, δεν υπάρχει κάπου ένα εργοστάσιο που το παράγει και το δίνει στον κόσμο. Εντάξει θα δεχτώ ότι υπάρχουν μεγάλα mining farms και ότι πλέον είναι αδύνατο να »κόψεις» ένα bitcoin με το λάπτοπ σου όπως γινότανε το 2010, αλλά αυτό από μόνο του δεν το κάνει centralized. Ο στόχος του bitcoin δεν είναι παράγει κέρδος για κάποια κεντρική αρχή αλλά είναι η δημιουργία ενός δικτύου ανθρώπων που το χρησιμοποιούν ως συναλλακτικό μέσο χωρίς την παρουσία μεσάζοντα (τράπεζα).

3) Το Bitcoin δεν είναι commodity. Πολλοί το ονομάζουν »ψηφιακό χρυσό» αλλά και πάλι οι διαφορές με αυτές της αγορές είναι περισσότερες απο τις ομοιότητες. Το θέμα της υψηλής μεταβλητότητας είναι ενας σοβαρός λόγος που το Bitcoin δεν μπορει αυτη την στιγμη να λειτουργήσει όπως ο χρυσός, χώρις αυτό να αποκλείει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι κάποια στιγμή στο μέλλον. Να μην ξεχνάμε οτι ο χρυσός λειτουργεί σαν καταφύγιο για τους επενδυτές εδώ και αιώνες σε περιόδους κρίσης, αστάθειας, πολέμου, φυσικών καταστροφών κλπ ακριβώς για τον λόγο ότι έχει χαμηλή μεταβλητότητα και δεν χάνει εύκολα την αξία του. Ποιός είναι σίγουρος όμως για το πώς θα κινηθεί το Bitcoin σε αντίστοιχες καταστάσεις; Επειδή η τιμή του ανεβαίνει εκθετικά απο το 2015 δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση τον όρο ψηφιακός χρυσός. Αλήθεια γιατί δεν είχαμε ακούσει αυτόν τον όρο την περίοδο 2013-2015 όταν σημείωσε πτώση 85% ;

Πέρα από το θέμα της μεταβλητότητας, όλα τα commodities (όπως ο χρυσός, το ασήμι, το πετρέλαιο, ο χαλκος κλπ) έχουν χρήσεις στην καθημερινή μας ζωή. Από τον χρυσό και το ασήμι φτιάχνονται κοσμήματα, από το χαλκό καλώδια, το πετρέλαιο και τα παράγωγά του στηρίζουν όλο τον δυτικό πολιτισμό τα τελευταία 70 χρονια. Τι χρήσεις έχει το bitcoin στην καθημερινή μας ζωη ώστε να το συγκρίνουμε με αυτές της αγορές;

Άρα τελικά τί είναι το Bitcoin και πως μπορούμε να το αποτιμήσουμε ρεαλιστικά;
(Η συνέχεια στο μέρος Β’)

Από:Coinage team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *