Input your search keywords and press Enter.

Η αξία του Bitcoin = 0$;; Η Morgan Stanley κάνει μια αμφιλεγόμενη δήλωση!

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Morgan Stanley, η τρίτη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα με κεφαλαιοποίηση 95 δις δολλάρια πίσω απο τις Goldman Sachs και JPMorgan, δήλωσε ότι η αξία του Bitcoin θα μπορούσε να πέσει στο 0 καθώς δέν έχει καμία ‘φυσική αξία’ σε αντίθεση με άλλα assets όπως ο χρυσός ή το πετρέλαιο.

Λίγες μέρες πριν, ο αναλυτής της Morgan Stanley, James Faucette είπε στους πελάτες της τράπεζας και υποψήφιους επενδυτές ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να δικαιολογηθεί η τωρινή τιμή του Bitcoin καθώς και ότι θα μπορούσε μια μέρα να φτάσει στο 0. Συγκεκριμένα έγραψε:

  1. Είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσουμε την πραγματική αξία του bitcoin αλλά κάποια σημεία και ερωτήματα που πρέπει να θέσουμε είναι τα εξης…
  2. Μπορεί το bitcoin να χρησιμοποιηθεί σαν νόμισμα άρα και μέσο ανταλλαγής; Όχι, καθώς δεν σχετίζεται με κανένα επιτόκιο.
  3. Είναι σαν ψηφιακός χρυσός; Ίσως, αλλά δεν έχει καμία φυσική υπόσταση και χρήση όπως ο χρυσός ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις ηλεκτρονικές συσκευές και στα κοσμήματα. Παρόλαυτα οι επενδυτές δείχνουν να του αποδίδουν κάποια αξία.
  4. Είναι ένα δίκτυο πληρωμών; Ναι, αλλά είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει σε μεγάλυτερη κλίμακα.
  5. Ο μέσος όρος του volume (όγκου συναλλαγών) είναι 3 δις δολλάρια όταν στο forex είναι 5.4 τρις δολλαρια.
  6. Οι εκτιμώμενες καθημερινες εμπορικές συναλλαγές που γίνονται μέσω του bitcoin δεν ξεπερνούν τα 300 εκ. δολλαρια όταν οι αντίστοιχες τις VISA φτανουν τα 17 δις δολλαρια.

Το κρίσιμο και ανακριβές συμπέρασμα του Faucette, το οποίο στάλθηκε στους πελάτες τις Morgan Stanley σίγουρα θα μπορούσε να λειτουργήσει κατά της τράπεζας στο μέλλον καθώς ο γνωστός αναλυτής ουσιαστικά αποθαρρύνει τους πελάτες του απο το να επενδύσουν στην αγορά των cryptocurrencies.

Καταρχάς η απουσία επιτοκίου είναι ένα χαρακτιριστικό πλεονέκτημα του bitcoin και όχι μια αδυναμία καθώς στηρίζεται στην σταθερή προσφορά του bitcoin η οποία δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 21 εκ. bitcoins. Σύμφωνα με τον βασίκο κανόνα σε κάθε οικονομία, όταν η ζήτηση για κάποιο asset μεγαλώνει αλλά η προσφορά είναι σταθερή ή μειώνεται τότε η αξία θα αυξάνεται.

Τον Οκτώβριο το CNN ανέφερε ότι ακόμα και ο μεγαλοεπενδυτής Mark Cuban, o οποίος είχε κριτικάρει αρνητικά το bitcoin στο παρελθόν, πλέον έχει επενδύσει στο ψηφιακό νόμισμα δηλώνοντας:

Είναι ενδιαφέρον επειδή υπάρχουν πάρα πολλά assets των οποίων η τιμή είναι απλά βασισμένη στην προσφορά και τη ζήτηση. Οι περισσότερες μετοχές δεν έχουν πραγματική αξία καθώς δεν έχεις κανένα δικαίωμα ιδιοκτησίας ή ψήφου στις λήψεις των αποφάσεων. Έχεις απλά την δυνατότητα να αγοράζεις και να πουλάς αυτές τις μετοχές. Το bitcoin είναι κάτι παρόμοιο. Η τιμή του είναι αποτέλεσμα της προσφοράς και της ζήτησης. Αγόρασα μάλιστα κάποια bitcoin πρόσφατα μέσω ενός Σουηδικού ανταλλακτηρίου!

Άρα το να κατηγορούμε το bitcoin επειδή δεν είναι ένα πληθωριστικό νόμισμα και δεν έχει ‘φυσική’ αξία είναι σίγουρα ανακριβές και παραπλανητικό καθώς η ίδια ακριβώς κατηγορία μπορεί να ισχύσει και για όλες τις γνωστες ισοτιμίες και assets όπως το δολλάριο και ο χρυσός. Το δολλάριο πλέον τυπώνεται απο το πουθένα, αφού ο κανόνας του χρυσού έχει εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια από την αμερικανική κυβέρνηση που σημαίνει ότι η προσφορά δολλαρίου είναι πλέον άκρως ελεγχόμενη και σίγουρα αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Τέλος να προσθέσουμε οτι οι Goldman Sachs και JPMorgan, οι δύο μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου, έχουν πλέον αποδεχτεί το bitcoin μαζί και με άλλα cryptocurrencies, προσαρμοζόμενες σ’ αυτή τη νέα αγορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *